swedfarm

Hönans Signaler - En praktisk kurs om djurskötsel

Swedfarm bjöd i februari in de svenska äggproducenterna till en kursdag med fokus på djur- och stallskötsel. Kursen handlade om hur de kan förbättra sin produktion, med stort och smått. Vi tog upp de problem som vanligen finns ute på gårdarna och gav tips på hur de kan arbeta runt dessa. Syftet med kursen var att förse producenterna med verktyg för att optimera sitt arbete med sina värphöns och deras produktion.

 

Kursen hölls på två platser, i östgötska Linköping och skånska Härnarp. Intresset för kursen översteg förväntningarna med råge - sammanlagt samlades cirka 120 deltagare. Föredragshållare var Sofia Hollstedt.

 

  

Hönsens Signaler, Linköping

 

 

Redaktör Sven Secher skrev om kursen i tidningen Fjäderfä:

 

Många ville lära mer om "Hönsens signaler"

– så tar du hand om stallets elitidrottare


Sällan har så många visat ett så stort intresse för att lära sig mer om hur man tar hand om hönan och optimerar sin äggproduktion. Detta vid två uppskattade kursdagar i februari under ledning av Sofia Hollstedt, Swedfarm. Fjäderfä återger här något av det mycket gedigna kursinnehållet.

 

Sofia Hollstedt hälsade äggproducenterna välkomna till kursdagen med att visa en bild på ett vackert ägg. "Detta är vårt gemensamma mål", sa hon och fortsatte:

– Vi vill alla att våra höns ska producera så många ägg som möjligt, av bra kvalitet, under sin livstid. För att nå dit, krävs att hönorna lever ett bra liv under lång tid. Hur man uppnår detta på bästa sätt är det som vi lite mer i detalj ska diskutera idag.


Allting rätt

Sofia beskrev dagens värphöns som elitidrottare som under lång tid ska prestera på högsta nivå. Tävlingssäsongen är lång och av hönan krävs att hon presterar uthålligt.

– En idrottare måste under tävlingssäsongen få absolut allting rätt. Han eller hon kan inte äta på McDonalds varannan dag och sova dåligt på nät-terna, då kommer inte de goda prestationerna på tävlingsbanan. Idrottaren kommer då inte att orka!

– Det är samma sak med våra hönor. De måste få allting rätt. Och det är vårt jobb att se till att hönsen får det så! Även på detaljnivå, sa hon och det var just detta – fördjupning på alla skötselområden – som kursdagen ägnades åt.

... 


Läs resten av artikeln i Tidningen Fjäderfä, nr. 3 2019 eller på Fjäderfäs hemsida.Hönsens Signaler, Linköping

  

Hönsens Signaler, Hjärnarp